Translate

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Jonatan Johanssonin päiväkirja 1893


 

  Sairautta ja taikauskoa                

 

 

            Johansson joutui monasti vastakkain taikauskoisten käsityksien kanssa. Seurakuntalaiset uskoivat, että kristillisten neuvojen varassa ei sopinut kokonaan olla. Monet taikakeinot olivat vieläkin käytössä. Syynä oli myös lääkärin puute. Ei ollut mahdollista aina kuljettaa sairasta lääkärin vastaanotolle, saatikka aina sairaalaan saakka. On kuitenkin useitakin tapauksia, jolloin on saatu apu aina Helsingistä saakka, kun on ollut vakavista sairauksista kysymys.

            Tämä tapaus on kuitenkin sen laatuinen, jossa olisi nykyajan tietämyksen mukaan tarvittu psykiatrista hoitoa. Sata vuotta sitten mieleltään sairaan hoitoon saaminen ei ollut aina mahdollista:

             ” Tänään 16.11. (1893) kävi luonani N.N.:n vaimo täällä. Siellä on vasta kurjaa joukkoa. Matti (nimi muutettu) on noin kerran kuussa månadsrasande (kuuhullu), oikein niin kuin pirulta riivattu. Nyt hän oli lähtenyt tohtorin luo Lapualle, kun oli vihdoin raivoissaan hakannut päänsä seinään ja kädet olivat rikki, kun hän on niitäkin lyönyt seinään, raudoissa kun olivat.

            Kyllä tämä on niin kuin pirulta riivattu niin kuin Uudessa Testamentissa puhutaan heistä eikä tohtorit ymmärrä niistä mitään. Vaimo toimitti miten oli hulluksi tullut. Eräs Saxberg piti häntä parantaa kaatuvasta taudista ja antoi hänelle jotakin juotavaa (luultavasti kuolleitten luista keitettyä juomaa).

            Tätä juotuaan oli hän tullut heti ensi kertaa raivoon ja mielen vikaiseksi. On se ihmeellistä, kuinka paljon taikauskoa vielä on kansassa. Siellä makaa myös vaimon isä, joka on jo 10 vuotta ollut sairas ja odottanut turhaan kuolemaa. Köyhyyttä ja kurjuutta surkeassa määrässä on siinä kodissa - pieni tupa, johon kylmä tuuli puhaltaa läpi seinät ja akkunat. Kun kerran kävin siellä, täytyi turkissa istua. Erkki (Jonatanin poika) oli kerran myös haettu sinne, kun hän oli hulluna ja hän oli kertonut, että hänen isänsä oli antanut häntä pirulle ja kauppakirjat ovat pappilassa. Jumala heitä auttakoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti