Translate

keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Uhkaava vaara?


Perussuomalaiset Suomen poliittisessa kentässä

 

Olipa historialliset kunnallisvaalit Suomessa! Aluksi vaikutti siltä, että tulisi jälleen tylsät vaalit. Äänestäjät saisivat käydä antamassa luvan vanhoille puolueille hallita kunnissa niin kuin aina on hallittu ja hyväksi nähty.

Sattuipa kuitenkin niin, että yksi puolue mullisti koko kunnallisen äänestyskäytännön pitkälle tulevaisuuteen. Samainen puolue sai aikaiseksi eduskuntavaaleissa shokkiaallon, joka levisi ympäri valtakuntaa sekä tavallisten kansalaisten piiriin.

Kaikki alkoi eduskuntavaalien jälkeen kehittyä suuntaan, joka jäi minulle mysteeriksi. Hallitusta koottaessa Kataisen johdolla otettiin yhteyttä muodollisesti kaikkiin puolueisiin. Sehän kuluu asiaan – olla kohtelias ja hyväntahtoinen kaikkia kohtaa.

Hyväntahtoisuutta riitti riisuvasti hymyilevälle hallituksen muodostajalle. Niinpä myös perussuomalaisten puheenjohtaja kävi kohteliaisuuskäynnillä hänen luonaan ja ilmoitti oman puolueensa tavoitteet neuvottelujen pohjaksi. Evät heidän tavoitteet olleet lainkaan sopivia kokoomuspohjaisen hallituksen ohjelmaan joten neuvottelu päättyi kättelyyn.

Tästä alkoi perussuomalaisten kiirastuli – sama tuli, josta sentään vielä 1500-luvulla pääsi vähemmällä, kun maksoi aneet rahalla. Nähtävästi Timo Soini ei suostunut siihen, että suomalaisten pitäisi ruveta maksamaan aneita saadakseen olla hallituksessa.

Poliittisen vallan tavoittelun kannalta Soini menetteli virheellisesti. Hänen puolueensa sai heti maineen, jota se on kantanut äsken käytyihin kunnallisvaaleihin saakka. Puoluetta on syytetty eduskuntavaaleista alkaen äänestäjien pettämisestä. Sekä suuri osa kansaa että erityisesti tiedotusvälineet julistivat perussuomalaiset pannabullan kanssa väärää politiikkaa harjoittavaksi ryhmäksi, joka kaikissa tilanteissa asettui ”oikeita” ratkaisuja vastaan. Puolueen jäsenistä löydettiin ulkomaalaisia vihaavia ihmisiä ja puolittain rikollista toimintaa harjoittavia ihmisiä. Jopa eduskuntaan päässeistä perussuomalaisista löytyi henkilöitä, jotka joutuivat tiedotusvälineitten tarkkailun alle. Osa heistä kyettiin vaientamaan.

Kuitenkin olen näkevinäni muissakin puolueissa poikkiteloin asettuvia henkilöitä, joilla vain sattuu olemaan oma mielipide jostain asiasta. Osa heistä on mielistelijöitä, jotka eivät voi asettua poikkiteloin sanomalla jotain sellaista mikä voitaisiin tulkita julkisen mielipiteen vastaiseksi. Sitä ei  saa esittää sellaisen henkilön, joka on saanut mandaatin edustaa valtiollista tai kunnallista päätöksen tekoa.

Kunnallisvaalit ovat onnellisesti ohi. Kapinaa ei ole syntynyt ja maassa vallitsee rauha. Mutta vaalien seurauksista saavat kärsiä hävinneet puolueet ja perussuomalaiset.  Perussuomalaiset on nyt nostettu temppelin harjalle ja heitä tarkkaillaan niin kuin petolintua. Maan kuulut valtiotieteilijät ja muut politiikka harrastavat ovat antaneet mielenkiintoisia lausuntoja. Niiden yksi teema kaikuu kansan korviin: ”On olemassa tulevaisuudessa kaksi voimaa vastakkain politiikan teossa ja seuraavissa vaaleissa. Vastakkain tulevat olemaan perussuomalaiset ja kaikki muut puolueet Suomessa.”

Mielenkiintoisia näkemyksiä ja melko jännittävät vaalit ovat tulossa aikanaan.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti