Translate

torstai 11. lokakuuta 2012

Rengin työpäivä (vuodelta 1893)


 

 

Erään kerran Johanssonin ystävä (Kjäldström ?) oli kyselemässä itselleen isäntärenkiä Rottalan isännältä (Heikki Lillstrang luultavasti). Rottala oli esittänyt kolme nimeä: E. Turpela, Matti Lepistö ja Kustaa Purola. Näistä miehistä Johanssonin piti antaa lausunto ystävälleen. Niinpä hän kirjoittaa kirjeen hänelle:


” Ennekuin vastaan kysymykseesi, täytyy minun ensin puhua siitä, mimmoinen tämän paikkakunnan tavallinen työkurssi on ja sitten tahdon sen jälkeen arvostella yllä mainituita miehiä.

Työkurssi täällä ainakin pappilassa on tämöinen: Aamusella mennään työhön kello 7 ja 8 välillä, puolipäivälliselle tullaan kello 11 ja 12 välillä, puolipäiväinen kestää 2 ja 3 tiiman välillä. Iltasella tullaan työstä 7 ja 8 välillä. Kun päivä lyhenee, ei olla koskaan pimeään asti, vaan se lyhennetään vielä siitäkin.

Talvi-illalla ei tehdä mitään. Mitä työaikaan tulee, menee siitä kolmasosa juttelemiseen, kolmasosa menee huilaamiseen ja kolmasosa tehdään työtä.

Jos nyt tämän jälkeen arvostellaan yllämainituita miehiä, niin ovat he hyvänlaisia. Erkki oli minulla 2 vuotta, otti vastaan ja antoi ulos kaikki viljat, teki kaupunkireissut ja toi paljon rahoja reiluun (reilusti ?) kotiin jne. Matti on niin kuin hänen veljensä Erkki Rydmanilla. Kustaa ottaa ulos (ennakkoa) 300 mk ja 200 mk on palkkaa. Pidät tulevaa vuotta saadaksesi ulos, sillä on 400 ottoa ja sinulla 200 vahinko. Tekeekö mieli pitkittää ?”

Eräissä muissakin yhteyksissä Johansson antaa vähemmän mairittelevan lausunnon omista rengeistään. Mahtoiko hänen vaatimuksensa olla työn tekemisestä liian kovat vai oliko niin, että rengit osasivat mitata pienen palkkansa mahdollisimman pienellä työmäärällä. Asiaan löytyisi varmaan vastaus, kun tekisi tarkan analyysin hänen päiväkirjansa perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti