Translate

maanantai 3. syyskuuta 2012

Onni Kankaan tarina


Lokakuussa 1858 muutti Kalle Kustaa Hermanninpoika Pohjoismäki Soinista Alajärven seurakuntaan mennäkseen naimisiin Susanna Amanda Jaakontyttären kanssa Turpelan talosta. Avioliitto solmittiin 14.11.1858. Avioliitosta syntyi neljä lasta: Anna Maria, Anna Leena, Liisa ja Kusti. Tyttäret kuolivat lapsina ja vain Kusti jäi eloon. Susanna Amanda kuoli pian neljännen lapsen syntymän jälkeen ja Kalle Kustaa meni uusiin naimisiin Loviisa Jussintytät Turpelan kanssa. Loviisa oli sukua Kallen edelliseen vaimoon. Tästä avioliitosta syntyi lisää lapsia kolme: Juha-Erkki, Hilda Ja Hanna, joka oli mummuni.

Mutta palataanpa vanhimpaan poikaan eli Kustiin. Aikanaan Kusti varttui mieheksi, niin kookkaaksi, että häntä alettiin kutsua Isoksi Kustiksi. Hän meni naimisiin ja sai useita lapsia. Hän osti tilan Räppäkin puron varrelta. Tilan nimeksi tuli Isokangas. Tilaa siis asui siitä eteenpäin Kusti Isokangas eikä Turpela. Kaksi Kustin pojista lähti Amerikkaan kuten siihen aikaan oli tapana. Pojat olivat Augusti ja Fiilus, kumpikin poikamiehiä. Fiilus katosi Amerikassa eikä hänestä ole koskaan saatu tietoja. Aukusti, komea vaalea nuorukainen, meni kohta naimisiin Ida Pöytäkankaan kanssa. Ida oli kotoisin Lehtimäeltä.

Tästä avioliitosta syntyi yksi lapsi, joka sai kasteessa nimeksi Onni. Sukunimikin lyhennettiin amerikkalaiseen tapaan Isokankaasta Kankaaksi, Siis Onni Kangas.

Näin olemme päässeet yhdessä hujauksessa vuodesta 1860 nykypäivään saakka. Välillä on paljon tapahtumia ja asioita Kalle Kustaa Hermanninpojan ja nykyajan välissä. Ennen kaikkea ajanjaksoon mahtuu suuri joukko koskenvartelaisia sukuja ja Turpelan talon historiaa. Tällä kertaa me sivuutamme tämän jakson ja palaamme Onni Kankaaseen.

Onni syntyi siis Amerikassa ja teki elämäntyönsä siellä, oppi luonnollisesti maan kielen mutta ei unohtanut suomen kieltä. Eläkkeelle päästyään hän päätti käydä Suomessa, siinä maassa, missä hänen juurensa olivat. Niinpä hän matkusti kesäkuun lopulla tapaamaan ja etsimään sukulaisiaan.

San tiedon hänen vierailustaan ja kun kuulin, että hänen oikea sukunimensä on Isokangas, menin oitis tapaamaan häntä Levijoelle Kultavuoreen. Helvi Kultavuori on sukua Onnin äitiin.

      Tuota pikaa selvisi sukulaisuussuhteet. Onni oli minulle pikkuserkku. Hän alkoi harvakseltaan kertoilla hieman vajavaisella suomen kielellä elämänsä käännekohdista Amerikassa. Hän asuu Visconsinissa Iron Belt-nimisessä pikkukaupungissa. Pääasiallisen elämäntyönsä hän on tehnyt kaivoksessa ja rakennuksilla.

     Toinen maailmansota vei nuoruusvuosista 4 vuotta Korsikalla. Sodan historiaan perehtynyt muistaa, että myös sieltä kautta liittoutuneet siirtyivät Italiaan ja muodostivat aikanaan sinne rintaman. Sotapalvelus toi tullessaan erilaisia seikkailuja ja kersantin arvon.

     Sodan jälkeen Onni siirtyi rakennusalalle. Taidokkaalle kirvesmiehelle tarjoutui hyviä työmaita. Hän värväytyi mm. Grönlantiin useina vuosina rakentamaan tukikohtia. Saadakseen ilmaisen paluun kotiin kirvesmiehen oli tehtävä vähintään 6 kk:n sopimus. Palkka oli hyvä ja Onni ansaitsi hyvin rahaa.

     Oskari Pöytäkangas, joka oli hänen enonsa, pyysi häntä käymään Suomessa ja Onni lupasi niin tehdä. Kului kuitenkin vuosia ja Oskari ehti kuolla, mutta Onni piti lupauksensa ja kävi enonsa haudalla Lehtimäellä.

     Paljon on Onnilla ihmettelyn aihetta Suomessa. Pitää muistaa, että hänen isänsä lähti Amerikkaan nälkää näkevästä Suomesta ja Onnin lapsuusmuistoihin kuuluvat isänsä kertomukset maasta, joka eli köyhyydessä. Nyt Onni sai omin silmin nähdä, että Suomi oli vauras maa. Talot olivat hänen mielestään suuria ja kauniita ja autoja oli runsaasti. Myytti köyhästä maasta oli pois pyyhkäisty. Ihmettelyä herätti myös Suomen kaunis luonto ja puhtaus. Yllätys hänelle oli myös se, että sukulaisia löytyi vielä runsaasti: Evijärvellä isänsä nuorin sisko Sylvi Kultalahti, Paalijärveltä löytyi Pitkäsiä ja Joensuulaisia, Koskenvarrelta Räppäkistä isoisän vanha kotipaikka. Elämyksiä riitti.

Kun hän palaa 22.7. takaisin Amerikkaan, hänellä on paljon muistoja Alajärveltä. Mutta yksi jakso hänen jälkeensä päättyy. Suku ei jatku hänen osaltaan Amerikassa, sillä jälkeläisiä ei ole.

     Tämä on pieni esimerkki sukututkimuksesta. Tarina on tarkoituksella yksinkertaistettu, jotta lukija saa tuntuman siihen, mistä on kysymys. Sukujen tutkiminen elää tänään uutta nousun aikaa. Ihmiset ovat kiinnostuneita suvuistaan. Ennen suvun asiat tunnettiin luontevasti perimätietona. Nyt sellainen tieto on harvinaisuus ja tutkimus jää usein elottomaksi nimilistaksi. Olisikin toivottavaa, että vielä elossa olevat vanhemmat Koskenvarren asukkaat merkitsisivät muistiin tapahtumia, nimiä ja vuosilukuja. Niitä tietoja tarvitsee aktiivinen kylä- tai sukututkija tulevaisuudessa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti