Translate

maanantai 17. helmikuuta 2014

Elias Wertala muutti Amerikkaan.



Elias Matinpoika Wertala syntyi Karstulan Kimingissä 17.7.1870. Perheeseen kuului kaikkiaan 10 lasta. Suuren perheen toimeentulo oli pienellä tilalla vaatimaton ja Elias päätti nuorena poikana lähteä kotoa etsimään parempaa tulevaisuutta. Hän muutti veljensä Davidin kanssa Kanadaan Thunder Bay-kaupunkiin, joka sijaitsee Ontariossa. Elias kuitenkin muutti jo vuonna 1904 USA:n puolelle ja sai pian kansalaisuuden. Hänet kirjattiin kansalaiseksi nimellä Eli Wirtanen. Samana vuonna hän sai asuttavaksi 40 eekkerin farmin Minnesotan Markhaminssa.
Eli rakesni farmilleen itselleen asunnon ja suuren joukon (16 kpl) tarvittavia rakennuskia sekä raivasi peltoa, jossa hän kasvatti heinää omalle hevoselleen ja möi osan naapureilleen. Hänen naapurinaan asui Emil Pekkarinen perheineen, jolle hän ajoittain teki töitä. Pekkarinen piti karjaa ja otti pieniä metsäurakoita eri yhtiöiltä. Eli piti muiden siirtolaisten tavoin hevosen lisäksi kanoja ja sikaa.
Eli oli vanhapoika ja oli talvisin useita kuukausia metsätöissä ja kävi kotonaan viikonloppusin ja asui kesäisin kotona. Hän asui farmillaan aina vuoteen 1954 saakka kunnes sairastui ja joutui muuttamaan pois kotoaan naapurinsa Ida Pekkarisen luo asumaan. Eli kuoli vuonna 1958 ja on haudattu Markhamin hautausmaahan.

Elin farmi on vielä olemassa ja sen kaikki 16 rakennusta ovat hyvässä kunnossa. Alueesta huolehtii St. Louisin piirikunnan historiallinen seura, joka pitää sitä avoinna läpi vuoden.käynti farmilla on maksuton.Itse tutustuin farmialueeseen vuonna 1989 vaimoni kanssa, kun olimme vierailulla Minnesotassa..


Elin ja Davidin lisäksi Amerikkaan muutti heidän sisrensa Hilda Wertala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti