Translate

maanantai 25. helmikuuta 2013

Uusi ajanlaskujärjestelmä

 
 
 
 
Oli Johannes Koskela, joka eli 1869-1929. Hän oli mielenkiintoinen ihminen, ajattelija ja filantrooppi. Hänen jälkeensä jättämät pienet omakustanteet kertovat ihmisestä, joka kirjoitteli 1900-luvun alkuvuosina ajatuksiaan julki ja jouti niiden vuoksi jopa vainon kohteeksi. Näistä tapahtumista olen jo kirjoittanut blogissa aiemmin.
Erikoinen on myös hänen omakustanteensa, jonka hän julkaisi vuonna 1925. Tämän vihkosen sisältöä hän oli pohtinut useita vuosia ja sai sen vihdoin sellaiseen muotoon, jonka hän arveli kelpaavan toistenkin luettavaksi. Kyseessä on ehdotelma uudeksi ajanlaskujärjestelmäksi.
Vihkonen käsittelee aluksi laajasti ajanlaskun historiaa kautta aikain ja sen jälkeen pohdintaa uudeksi järjestelmäksi. Koeta lyhyesti kertoa uuden ajanlaskun sisällön seuraavassa:
Järjestelmä perustuu kahdeksaan ajanjaksoon eli oktanttiin. Vuosi on siis jaettu kahdeksaan osaan. Kukin sisältää tietyn määrän päiviä (vuorokausia) alkaen ensimmäisestä oktantista luvulla nolla. Tämä viikonpäivä on gregoriaanisessa kalenterissa sunnuntai 21. päivä syyskuuta ja samalla uuden vuoden päivä. Ensimmäinen oktantti sisältää siis uudenvuodenpäivä mukaan lukien 46 päivää, toisessa oktantissa on 46 päivää, kolmannessa 45 päivää, neljännessä 46, viidennessä 46 päivää (tässä oktantissa on karkauspäivä, jota hän kutsuu myös rauhanjuhlaksi. Tämä päivä on merkitty numerolla nolla ja on maaliskuun aikana 22-23 päivän välillä), kuudennessa 46 päivää, seitsemännessä 45 päivää ja kahdeksannessa 46 päivää. Kahdeksannen oktantin viimeinen eli 46. päivä gregoriaanisessa kalenterissa on syyskuun 20. päivä.
Viikonpäivät kulkevat normaalisti mutta samalle viikon päivälle osuu joka toisessa oktantissa sama järjestysluku. Esimerkiksi maanantai 1. päivä on ensimmäisessä, kolmannessa, viidennessä ja seitsemännessä oktantissa sama järjestysluku. Asia selvinnee parhaiten tutkimalla liitteenä olevaa taulukkoa, johon on kirjattu kaikki ”uudet päivien järjestysluvut oktanteittain.
Kirkolliset tai muut vuosittaiset juhlat eivät näy taulukossa. Vihkosessa hän on selvittänyt kyllä tarkoin uskonnollisten ja muiden juhlien ajankohdat, jotka perustuvat gregoriaanisen kalenterin pohjalle. Niitä en tähän kuitenkaan ota esille. Lyhyessä tekstissä niistä tulisi kirjoitettaessa vaikeasti ymmärrettävä osuus.
(Ranskassa vallankumouksen alkaessa myös laadittiin uusi ajanlasku. Se meni seuraavasti: syyskuun 22. päivä 1792 oli 1. vuoden 1. päivä. Kussakin viikossa oli kymmenen päivää, kussakin kuukaudessa kolmekymmentä päivää.)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti